SOI v Prešovskom kraji pozastavila predaj tovaru za vyše 10,1 milióna Sk

26.04.2005 Celý región

Predaj dovedna 932 druhov tovarov za vyše 10,1 milióna Sk pozastavili pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Prešovskom kraji počas marca. Vyplýva...
Predaj dovedna 932 druhov tovarov za vyše 10,1 milióna Sk pozastavili pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Prešovskom kraji počas marca. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol Cyril Klobušovský, riaditeľ Krajského inšpektorátu SOI v Prešove.

Inšpektori odhalili nezodpovedajúcu kvalitu, neoznačovanie výrobkov požadovanými údajmi od výrobcu a neinformovanie o používaní a údržbe výrobkov v štátnom jazyku v 65 prevádzkových jednotkách. Okrem toho dôvodom k pozastaveniu predaja bolo nepredloženie platných certifikátov, resp. vyhlásení o zhode a uplynutie doby spotreby. Nemohli sa tak predávať napr. obuv, textilný a drogériový tovar, výpočtová technika, nábytok, hračky, elektrospotrebiče či domáce potreby.
Inšpektori zistili uvádzanie nepravdivých údajov v dvoch prevádzkových jednotkách a porušenie zákona o ochrane nefajčiarov v deviatich prípadoch.
Dovedna prekontrolovali 321 prevádzkových jednotiek a vykonali 151 kontrolných nákupov. Cez elektronickú registračnú pokladňu nebol nákup účtovaný v jednej prevádzkovej jednotke a tu nevydali ani doklad o kúpe. Neúplné údaje na doklade o kúpe boli v 11 prípadoch.
SOI v kraji v marci prijala 68 podaní a podnetov, pričom 10 bolo anonymných. Najviac sa ľudia sťažovali na nesprávny postup pri vybavovaní spotrebiteľských reklamácií, na nesprávne účtovanie pri kúpe obuvi, textilu, na zlé vyúčtovanie dodávky tepla a vody a na chybné platby za používanie mobilných telefónov.
Závažnejšie nedostatky boli impulzom k tomu, že sa v marci začalo 76 správnych konaní.
(jj)
 

Vyberte región